Modelovereenkomst

Modelovereenkomsten: hoe werkt dat?

Als een zzp'er (opdrachtnemer) voor een opdrachtgever gaat werken, moeten de zzp'er en zijn opdrachtgever bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). De kenmerken van een dienstbetrekking zijn hetzelfde als vóór het verdwijnen van de VAR. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp'er niet in loondienst is. In die gevallen hoeft u dus geen modelovereenkomst te gebruiken. Maar twijfelt u en wilt u de zekerheid dat er geen sprake is van loondienst? Dan kunt u een modelovereenkomst gebruiken. Dat kan betekenen dat u uw werkwijze moet aanpassen. De werkwijze ligt voor beide partijen expliciet vast in de overeenkomst. Daarvan afwijken betekent dat de opdrachtgever alsnog loonheffingen moet betalen, terwijl hij onder de VAR hiervan was gevrijwaard.

Wat moet u doen?

Het werken met een modelovereenkomst is niet verplicht. Bedenk dus eerst of u wel een modelovereenkomst nodig hebt. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp'er niet in loondienst werkt. Denk aan een schilder die steeds voor verschillende particulieren werkt. U hoeft in deze gevallen geen modelovereenkomst te gebruiken. Ook kan de opdrachtgever zelf bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet inhouden en betalen. Bij twijfel kunt u een modelovereenkomst gebruiken. Ga dan verder met het stappenplan:

  1. Zoek een modelovereenkomst die past bij de manier waarop u samen wilt werken. In de toelichting bij elke modelovereenkomst leest u voor welke situatie de overeenkomst is bedoeld.
  2. Pas de modelovereenkomst zo nodig aan. Bij het beoordelen van de modelovereenkomsten hebben wij alleen gekeken naar de artikelen die van belang zijn voor de vraag of er sprake is van loondienst. Die artikelen hebben wij geel gemarkeerd. Deze artikelen mag u niet veranderen. Andere artikelen mag u wel veranderen, zo lang ze niet in strijd zijn met de gemarkeerde artikelen. U hoeft de aangepaste modelovereenkomst niet door ons te laten beoordelen.
  3. Leg vast volgens welke modelovereenkomst u gaat werken. Stuur bijvoorbeeld de modelovereenkomst als bijlage mee in een mail waarin u onderling afspraken maakt. Of verwijs naar het kenmerknummer van de modelovereenkomst.
  4. Werk volgens de afspraken in de gekozen modelovereenkomst. Een incidentele afwijking van de geel gemarkeerde bepalingen leidt niet meteen tot loondienst. In 1 van de modelovereenkomsten staat bijvoorbeeld dat zelfstandige bouwvakkers met hun eigen gereedschap moeten werken. Als zo'n bouwvakker eens een belangrijk gereedschap vergeet mee te nemen en dit leent van zijn opdrachtgever, is hij niet ineens in loondienst.

Alleen oordeel over loonheffingen

Werken volgens een modelovereenkomst zegt alleen iets over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer voor die ene opdracht: er is geen sprake van loondienst en de opdrachtgever hoeft geen loonheffingen in te houden en te betalen. Het zegt niets over de vraag of de zzp'erondernemer voor de inkomstenbelasting is of ondernemer voor de btw. Want hiervoor beoordelen wij het totaal van de opdrachten van de zzp'er. Of hij ondernemer is voor de inkomstenbelasting beoordelen we bij zijn aangifte inkomstenbelasting. Omgekeerd geldt: als de zzp'er ondernemer is voor de inkomstenbelasting of de btw, zegt dat niets over zijn arbeidsrelatie met de opdrachtgever.

Zie ook www.belastingdienst.nl